Wat is mesologie?

Mesologie is een vorm van geneeskunde die reguliere medische kennis combineert met kennis uit de alternatieve geneeswijzen. Dit gebeurt zowel in onderzoek en behandeling van vooral chronische- of onbegrepen gezondheidsklachten.

Het begrip mesologie is o.a. afgeleid van het woord “mesoderm”. Uit het mesoderm ontwikkelen zich, tijdens de embryonale fase, het bindweefsel, de bloedvaten en de weefsels voor het afweersysteem van het menselijk lichaam. In het mesoderm vindt de reactie van de mens op een prikkel plaats. Een prikkel kan zowel van buiten- als binnen het lichaam komen. De reactie op een prikkel is bepalend voor het evenwicht in het menselijk functioneren. Als de reactie verstoord is, kan er een (chronische) ziekte ontstaan, die bij elk mens in verschillende klachten tot uiting kan komen. Het mesologisch onderzoek en de behandeling zijn voornamelijk gericht op het mesoderm.

Elke klacht verdient de aandacht.

Elk signaal of elke klacht maakt deel uit van het geheel. De klachten onderdrukken met een middel heeft geen zin omdat hiermee de oorzaak nog niet is verdwenen. Elke klacht heeft een dieperliggende oorzaak. De behandeling is dan ook vooral op de oorzaak gericht.

Wat kan de mesoloog?

De mesoloog heeft een opleiding gevolgd in:

 • Westerse geneeskunde (o.a. anatomie, fysiologie, pathologie)
 • Traditionele Chinese geneeskunde en Ayurveda (filosofie, diagnostiek en voedingsleer)
 • Homeopathie, fytotherapie en orthomoleculaire geneeskunde (vitaminen, mineralen enzymen en aminozuren )
 • Elektro Fysiologische Diagnostiek ( diagnostische meting )
 • Filosofie en Psychologie

Patiënten die de mesoloog bezoeken, lijden vaak aan chronische aandoeningen zoals rugpijn, gewrichtsklachten, maagdarmstoornissen, huidproblemen, terugkerende infecties en ontstekingen, nervositeit, migraine, menstruatieproblemen. Steeds vaker worden ook kinderen mesologisch behandeld. Bij hun behandeling gaat het vooral om allergieën, hyperactiviteit, eczeem en leer-en concentratiestoornissen.

Maar ook vele andere klachten zijn mesologisch goed te behandelen. Als de mesoloog dat nodig vindt, zal zij de patiënt doorverwijzen.

Opleiding tot mesoloog

De mesoloog heeft zijn of haar opleiding gevolgd aan de Academie voor Mesologie te Amsterdam, Stuttgart of Wolfsburg (Duitsland). Mesologie is een vijfjarige opleiding op HBO+ niveau. De mesoloog heeft een opleiding gevolgd in:

 • wet-leaf-1480549Reguliere geneeskunde (o.a. anatomie, fysiologie, pathologie, neurologie, farmacologie)
 • Regulier lichamelijk onderzoek (visceraal en orthopedisch)
 • Traditioneel Chinese geneeskunde (filosofie, diagnostiek en voedingsleer)
 • Ayurveda (filosofie, diagnostiek en voedingsleer)
 • Homeopathie (klassieke, fysische en klinische homeopathie)
 • Fytotherapie
 • Orthomoleculaire geneeskunde (vitaminen, mineralen, enzymen en aminozuren)
 • Psychologie en filosofie

Mesologie is een beschermd beroep en de mesoloog dient volgens bepaalde richtlijnen praktijk uit te oefenen en zich regelmatig bij te scholen.

Contactgegevens Academie voor Mesologie:
Stichting Academie voor Integrale Geneeswijzen Amsterdam
Contactweg 145
1014 BJ  Amsterdam
tel.: 020-6823515
e-mail: info@mesologie.nl
www: https://academiemesologie.nl/

Links naar opleidingsinformatie:

Nederlandse Vereniging Voor Mesologie.
Mesologie Akademie.
Stichting Educatie Atrium Innovations, Orthomoleculaire voedingsleer